Skipkesilen

Grou heeft wat de wedstrijden van het skipkesilen betreft een traditie van ruim een eeuw. Vanaf 1907 worden er wedstrijden gehouden. Eerst op initiatief van particulieren en vanaf 1914 onder auspiciën van de zeilvereniging “Lyts Frisia”, die er in 1924 zelfs de onderafdeling “Jong Frisia” voor oprichtte.

Eén keer per jaar wordt in Grou met deze miniatuurscheepjes een wedstrijd gevaren. Vanaf 2011 wordt het evenement gehouden tijdens het weekend van de kermis in september.                                                  

Sinds 2011 worden vanaf het terras van Waterhostel Oer ’t Hout op het water ‘De Grou’ de wedstrijden gevaren. Ieder jaar verschijnen er weer vele prachtige skipkes aan de start.

Er doen verschillende soorten skipkes mee, onderverdeeld in de volgende klassen: Klompklasse, Lytse en Grutte Holle (scheepjes zijn hol van binnen}, Lytse en Grutte Folle (scheepjes zijn van massief hout), de Meteoorklasse en de klasse van Frisia-jachtjes. Jong Frisia heeft van dit laatste model een bouwpakket samengesteld, naar een ontwerp uit 1939 van L. Stelwagen.

Voor het bouwen van zo’n Frisia jachtje hoef je geen scheepstimmerman te zijn. Met een beetje handigheid en creativiteit maakt u het mooiste skipke voor uzelf, uw kind of kleinkind. Het bouwpakket bestaat uit een romp, kiel, mast/giek, setje zeilen en beslag. U moet wel zelf zorgen voor het afwerken (lijmen, verf, stickers, touwtjes voor de verstaging).

Wilt u in het bezit komen van het bouwpakket van een Frisia-jachtje kijkt u dan even op deze website (tevens de bron van dit verhaal): https://kwvfrisia.nl/skipkesilen/   

Klik hier: D.J.van der Ven: Van scheepje-zeilen en schuitjevaren (jaren dertig vorige eeuw).

1915 [ca] skipkesilen yn ‘e Galle

1915 [ca] skipkesilen yn ‘e Galle_2

1915 [ca] skipkesilen yn ‘e Galle_3

1999 skipkesilen, tentoonstelling en tekening Frisia jachtje

1929 Jong Frisia op schoolplein